Lees dit voordat je je opgeeft als model

luister-goed-foto-lucy-lambriexWil je fotomodel worden voor mijn illustratieve sessies, dan is dit belangrijk om dit goed te lezen en met een paar dingen rekening te houden. Ik vind het namelijk erg leuk dat je belangstelling hebt. Om ervoor te zorgen dat je geen verkeerde verwachtingen hebt en teleurgesteld raakt, leg ik hieronder uit hoe het werkt.

Staat geld verdienen voorop? Doe niet mee

– Is geld verdienen je belangrijkste motivatie? Doe dan niet mee. Je gaat zeker balen. Het levert in eerste instantie namelijk geen geld op. Geen ene cent. Ik kan zelfs je reiskosten niet vergoeden.
– Je krijgt op de dag zelf natuurlijk wel ruimschoots en lekker te drinken, te eten en te snoepen. En complimenten uiteraard. En het is meestal erg leuk om samen te werken en spelen en ideeën verder uit te denken terwijl we bezig zijn.
– Het kost je niets, behalve je tijd en je aandacht, die ik erg waardevol vind trouwens.

Ik kan zelfs je reiskosten niet vergoeden.

Ik zoek geen glamour-modellen

– Ik ga je niet leren hoe je een glamourmodel wordt en ga zeker geen gewone modellenfoto’s maken, waarbij je in mode-achtige standjes moet staan met je hand in je zij en je mond half open. Ook hoef je meestal niet te glimlachen naar een bak sla.

Je zult er niet altijd op je mooist op staan, dus doe niet mee als je je daar niet prettig bij voelt.

Wat wel?

– Wat wel? Ik wil met de foto’s een gevoel overbrengen of een idee uitdrukken. Je zult er niet altijd op je mooist op staan, dus doe niet mee als je je daar niet prettig bij voelt (denk aan buikje, onderkin, gezichtsuitdrukking).
– Doe wel mee als je ervan geniet om naturel te acteren en in interactie met mij en andere modellen ideeën laat ontstaan.
– Soms zullen er na een oproep meer aanmeldingen zijn dan het aantal mensen dat ik nodig heb. Wees er dus snel bij, zodat de kans dat je mee kunt doen groter is. Vaak benader ik enkele modellen specifiek voor een shoot.
– Als je zegt dat je komt, dan reken ik op je, voor de foto’s en met het inkopen van de lekkere dingen.

Als je zegt dat je komt, dan reken ik op je, voor de foto’s en met het inkopen van de lekkere dingen.

Model Release

Voor de shoot laat ik je een Model Release ondertekenen. Die is nodig om de foto’s te kunnen verkopen. Je geeft daarmee je toestemming dat de foto’s overal gebruikt kunnen worden. Zoals in tijdschriften, op websites en in reclames), behalve voor pornografie of negatieve (defamatory) uitingen. Je kunt hier vast lezen wat erin staat zodat je niet voor verrassingen staat.

Na de shoot

– Het duurt enige tijd voordat de foto’s daadwerkelijk in de verkoop zijn bij Getty Images en gevonden kunnen worden door klanten. Sommige foto’s zullen nooit in de verkoop komen. Het kan voorkomen dat jij er niet vaak op staat. Er zijn geen garanties helaas.
– Na elke shoot krijg je enkele afgedrukte foto’s die bedoeld zijn voor privégebruik. De foto’s mag je alleen offline gebruiken in privé-situaties. Niet online en ook niet werk gerelateerd. Dit is belangrijk, omdat klanten de foto’s vaak kopen voor uniek gebruik. Het mag niet zo zijn dat de foto’s al gebruikt worden. Je mag wel linken naar de foto op de site van Getty Images, waar ik ze mag posten als promotie van mijn en jouw werk.

Financiën

– Als ik een foto verkoop, krijg ik daar een percentage van, waarvan jij ook weer een percentage krijgt (17% als je alleen op de foto staat of samen 25% als je er met meer op staat). Dit gaat soms om hele kleine bedragen en soms om tientjes of zelfs meer per verkochte foto. Ik betaal je twee keer per jaar, eind juli en eind januari (of eerder wanneer het bedrag boven de €100,- komt). Om dit soepel te laten verlopen, heb ik je volledige naam en IBAN-bankgegevens nodig.
– Je bent er zelf verantwoordelijk voor dit bij de Belastingdienst op te geven.

Stuur me een mailtje met wat foto’s

Ik hoop dat ik het zo duidelijk heb uitgelegd. Hoofdreden om mee te doen is dus plezier maken en ervaring opdoen voor de camera. Geld kan volgen en daar doen we samen ons best voor. Nog steeds zin om mee te doen? Stuur me een mailtje met je motivatie en wat naturelfoto’s op: modellen apenstaart ziebinnenzijde punt nl.

Hoofdreden om mee te doen is dus plezier maken en ervaring opdoen voor de camera.

Wil je bijblijven? Meld je hier aan als je De Modellenvellen wilt ontvangen. Dat is een zeer onregelmatig verschijnende nieuwsbrief, waarin ik soms oproepjes doe en tips geef.