Waarom je geen perfecte portretten moet maken

Perfect is helemaal fout!

Oké, dat is wat al te boud gezegd, maar het is beter wat te laten rafelen aan je werk, dan het helemaal glad te poetsen. Als je tenminste wilt dat het raakt en langer de aandacht vasthoudt. Zo zijn volledig realistische perfecte portretten reuzeknap geschilderd, maar het wordt na een tijdje nogal saai. Terwijl een lossere penseel en dikke klodders waar je ze zelf niet zou durven smeren, vaak veel meer vertellen en boeien.
Ook Rembrandt werkte zijn portretten niet fotorealistisch uit. Daardoor hebben zijn werken zo enorm veel levendigheid. Op de een of andere manier zoekt ons oog naar perfectie, maar zitten er kleine onregelmatigheden in, dan wordt onze geest geprikkeld. Erg effectief om de aandacht vast te houden!

Dit haalt vaak al het leven eruit. Vind ik.

Zo is het ook met perfecte portretten uit de camera. We kennen allemaal de gelikte studiofotografie met geavanceerde lichteffecten en uitgebreide Photoshop-nabewerking. Dit haalt vaak al het leven eruit. Vind ik. Een veel te gladde huid, de ultieme pose, kleding en make-up perfect, fantastisch licht dat je nooit in het echt tegenkomt… Het ergste aan dit soort foto’s vind ik de vacante blik in de ogen van de modellen, maar dat is een onderwerp voor een andere keer.

Voorbeelden van imperfectie

Effectieve onregelmatigheden in je portretfotografie kunnen bestaan uit de pukkeltjes en vlekjes op de huid. Die zijn er nu eenmaal en geven ons karakter. Verdere smaakmakers zijn: licht dat niet helemaal flatteert, een ondeugende lok haar en een scheef boordje. Een andere mogelijkheid is dat je de scherpte op het oog legt waarop je het niet verwacht of je maakt gewoon alles een beetje onscherp. Opvallend genoeg is een van mijn best verkopende foto’s op Getty Images niet scherp, zie hierboven. Het licht is heel alledaags en mijn BH steekt door mijn trui. Maar hij wordt nog steeds verkocht, net als veel andere niet perfecte portretten.

Daarom wijd ik in mijn cursus The Authentic Portrait Photography Toolkit ook een les aan het onderwerp (geen) perfecte portretten: ‘Raw Edges’. Ik vertel er meteen bij waarom de foto goed verkoopt. Je kunt deze les op Udemy gratis bekijken en met veel korting de hele cursus doen. Ik huppel nu trouwens ook een beetje rond omdat ik net heb ontdekt dat de cursus een feature heeft gekregen. Fijne waardering na twee maanden werk!

Is er iets anders waar ik een cursus over zou moeten maken in jouw ogen? Schrijf het hieronder in de comments.

The Portrait Photography Toolkit is featured on Udemy

Op deze pagina lees je wat meer over de cursus, die je ook op Skillshare kunt doen.

Is er iets anders waar ik een cursus over zou moeten maken in jouw ogen? Schrijf het hieronder in de comments.

Geef een reactie