5 kledingtips voor een fotosessie

kledingadvies fotografie

Wat moet ik aan voor de foto?

Het is zover. Je gaat op de foto en laat portretten maken die tonen wie jij echt bent. Maar wat trek je aan voor een fotosessie? Als je kledingtips zoekt op internet, zegt iedereen als eerste ‘doe iets aan waar je je lekker in voelt’. En dat zeg ik zelf ook. Maar wat dan? Ik voel me enorm lekker in mijn zachte broek en verlepte trui, maar dat setje zou ik toch niet aanbevelen voor een portretsessie.
Welke kledingtips voor een succesvolle fotosessie kan ik wel geven?

Beantwoord eerst de belangrijkste vraag: wat wil je laten zien van jezelf?

kledingtips voor een portretsessieMijn eerste vraag is altijd: wat wil je laten zien, overbrengen, uitstralen met de foto’s? Aan kledingtips heb je niets als je die vraag niet eerst beantwoordt. Wil je er serieus, stevig, kwetsbaar, open, vriendelijk, energiek of betrouwbaar uitzien? Mag er ook wat van je gekte zichtbaar zijn? Of alles tegelijk? En moet dat in één foto te zien zijn of wil je graag een strook met enkele foto’s waarmee je heel veel kanten tegelijk kunt laten zien en dus wat wilder kunt zijn met enkele outfits en uitdrukkingen?

Beantwoord eerst de belangrijkste vraag: wat wil je laten zien van jezelf?

Kledingtip 1: voel en kijk wat een outfit met je doet

pruiken2Wel eens naar een verkleedfeestje geweest waarvoor je een pruik op deed en in de spiegel keek? Dan voelde je onmiddellijk dat je een ander werd. Zo heb ik mezelf instant voelen veranderen door een discopruik op te zetten (ik kon ook opeens veel beter dansen) en door een pruik met grijze krullen bijvoorbeeld. Ik werd Olivia Newton John en voelde me in het grijs opeens echt 50.

Zet een pruik op en je wordt een ander persoon

Datzelfde effect, maar milder, kan kleding hebben. Probeer het maar eens uit voor de spiegel. Zelfs zonder te kijken, merk je vaak al een verschil. Wat roept dit colbert bij je op? Wat als je eens een felle kleur uitprobeerde of juist zwart? Knoopje open of dicht? Das om of niet? Rok of broek? Kijk en voel. Neem er wat tijd voor en doe het bij veel daglicht, want op de foto zal ook alles goed te zien zijn.

Kledingtip 2: ook wat niet in beeld komt, is zichtbaar

Een schijnbare tegenstelling, maar het wordt me steeds duidelijker: alles waar jij je bewust van bent tijdens de fotosessie, wordt zichtbaar. Zelfs als het buiten beeld is. Dus al maken we een headshot; wat je aan je voeten hebt, doet mee. Doe dus niet je oude sokken met gaten aan, maar een paar spetterende nieuwe, mooie zachte zwarte of wees blootvoets. Als je een verfijnd colbert aan hebt, maar ook stevig wilt overkomen, trek dan gerust je legerkistjes of sneakers aan. Door die aan je voeten te voelen, breng je ook die kwaliteit in beeld. Zelfs je onderbroek kan meedoen en je helpen er verleidelijk of no nonsense praktisch uit te zien.

Zelfs je onderbroek kan meedoen

Kledingtip 3: trek iets aan waar je niet naar om hoeft te kijken

Niets zo ongemakkelijk als een jasje dat trekt, een trui die opkruipt, een bh die steeds in beeld wil of een broek die kriebelt. Probeer het thuis uit en check: zit het meteen lekker of moet je er steeds aan rommelen? Als je met je armen gezwaaid hebt of hebt rondgesprongen (ja ja, dat laat ik mijn klanten doen), zit alles daarna weer goed of heb je dan overal plooien en zit je kraag weer scheef? Het is niet erg als je af en toe even iets moet rechttrekken, maar sommige kleding heeft een wil van zichzelf en dat kan echt vervelend worden.

Sommige kleding heeft een wil van zichzelf

Kledingtip 4: denk zelf na over de achtergrondkleur en overleg met de fotograaf (omkleden is niet altijd nodig)

Niet alleen je kleding heeft effect op je foto, maar ook de achtergrond. De kleur, het materiaal, de belichting… Overleg dit ook altijd met je fotograaf. Als je zelf ideeën hebt, leg deze dan voor of vraag wat de fotograaf in gedachten heeft. Kom je bij mij voor een sessie, dan kiezen we samen uit wit, diverse tinten grijs, zwart, enkele felle kleuren of buiten in de natuur. Dan hoef je je misschien niet eens om te kleden! Afhankelijk van de sessie die je boekt, kunnen we hier enigszins of flink mee variëren. Ik kan allerlei kledingtips geven, maar de hamvraag blijft: wat wil je uitstralen?

Journalist en dagvoorzitter Malou van Hintum in de studio en in de natuur

Hamvraag blijft: wat wil je uitstralen?

Kledingtip 5: neem enkele setjes mee

Je hebt onderzoek gedaan voor de spiegel, je hebt enkele setjes over, maar kunt niet kiezen. Neem ze allemaal mee! Vooral als je een sessie boekt die wat langer duurt, is er ruim de tijd om te variëren en uit te proberen wat het effect is. En voor een korte sessie kunnen we samen kiezen wat je draagt, in combinatie met de gekozen achtergrond.

Bonustips: draag je dagelijkse make up en doe geen nieuw kapsel

Wederom afhankelijk van wat je van jezelf wilt laten zien, zorg je dat je haar en make up daarbij aansluiten. Ik adviseer in elk geval geen zware make up te dragen als je dat normaal gesproken niet of nauwelijks gebruikt. Op de foto’s zul je jezelf niet herkennen. Plamuur ook niet alle oneffenheden weg; daarmee maak je je gezicht dood. Elk gezicht leeft, mede door rimpeltjes, een moedervlek, zelfs wallen dragen bij aan het karakter van je gezicht. Ik haal nooit in Photoshop iets weg dat er elke dag zit. Dat hoort gewoon bij je. Soms haal ik wel wat weg of ik verzacht het, zoals een puistje van die brownie van gisteren of een rode vlek van de inspanning.

Ga niet een dag van te voren naar de kapper, maar liever een week van te voren of helemaal niet. Zorg dat je gewend bent aan je kapsel. Net als bij jasjes die trekken of kriebelend ondergoed, kan een te vers kapsel je afleiden van waar het om gaat. Je bent dan bezig met hoe je eruit ziet in plaats van met wie je bent en wat er van jou naar buiten mag komen.

Een te vers kapsel kan je afleiden van waar het om gaat

Boek een sessie bij mij en laat me je binnenzijde tonen

Ik hoop dat bovenstaande kledingtips je wat brengen bij je eerstvolgende portretsessie. Krijg je al zin om echt zichtbaar te worden? Ik sta voor je klaar om met plezier en losheid, rust, speelsheid en soms vreemde opdrachten, jou uit je tent te lokken. En je kleding mag je gelukkig aanhouden.

Bekijk wat een fotosessie inhoudt –>
of neem contact op als je speciale wensen hebt.

Alle kledingtips bij elkaar:

Beantwoord eerst de vraag: wat wil je overbrengen, uitstralen, laten zien?
Kledingtip 1: voel en kijk wat een outfit met je doet
Kledingtip 2: ook wat niet in beeld komt, is zichtbaar
Kledingtip 3: trek iets aan waar je niet naar om hoeft te kijken
Kledingtip 4: denk zelf na over de achtergrondkleur en overleg met de fotograaf (omkleden is niet altijd nodig)
Kledingtip 5: neem enkele setjes mee
Bonustips: draag je dagelijkse make up en doe geen nieuw kapsel

7 Reacties Schrijf een reactie

Geef een reactie