Ontspannen op de foto, drie tips!

Voortaan ontspannen op de foto, gewoon zoals je bent; drie tips!

De meeste mensen kunnen zich niet goed ontspannen voor de camera. Met dat grote oog voor je neus voel je je opeens erg bekeken. En het idee dat het moment ook nog vastgelegd wordt en bewaard en misschien wel gepubliceerd, kan bang maken. Veel mensen hebben cameravrees door traumatische ervaringen met de schoolfotograaf of een overenthousiaste hobbyfotograaf in de vorm van hun vader of moeder.

Tijdens mijn portretsessies heb ik gemerkt dat ik mensen toch bijna altijd zo op hun gemak stel dat ik ze ontspannen en ‘echt’ op de foto krijg, ondanks enige angst voor de camera. Hoe? Ik heb daar eens over nagedacht en schreef drie dingen op die ik dan vaak doe of adviseer.

1) besteed tijd aan samen landen

Als je ergens geportretteerd gaat worden, vraag/neem eerst wat tijd om te wennen aan de fotograaf en de plek. Loop een rondje, drink samen even iets. Spreek uit dat je het zenuwachtig bent en waarom. Herhaal het desnoods later nog een keer. Vaak is het voor de fotograaf ook spannend, en door dat uit te spreken ontstaat meer vertrouwen en rust.

Vaak is het voor de fotograaf ook spannend

Even vlug vlug een knippie maken, dat werkt voor mij dus niet. Niet alleen voelt degene die ik portretteer zich dan ongemakkelijk; ik ben er zelf ook nog niet helemaal. Ik neem daarom eerst de tijd om kennis te maken en samen te landen.
Vaak pak ik dan de camera al wel erbij om te wennen. In het gesprek probeer ik helder te krijgen wat de wensen zijn en ook de vrees.

2) doe gymnastiek met je gezicht en laat eerst in beeld brengen waar je bang voor bent

Wil je absoluut niet in beeld met die ene kant van je gezicht? Mag de pukkel er niet op? Ben je bang er te gespannen op te komen? Heb je een scheve mond en mag die niet worden vastgelegd? Laat die foto’s juist wel maken. Overdrijf. Doe gymnastiek met je gezicht en trek rare bekken (doe dat extreem, want het ontspant).
Neem de houding aan waar je zelf het minst van houdt. Aan het eind van het videoportret dat je rechtsboven op de pagina ziet staan, zie je een van de tips in actie. Let op wat er gebeurt in mijn gezicht!
Door eerst je angsten te overdrijven en jezelf als karikatuur te laten vastleggen, kan het alleen maar beter gaan. Je grootste nachtmerrie staat al op de foto en je leeft nog. Ik maak foto’s alleen met toestemming openbaar of wis ze zelfs meteen. Maar vaak genoeg zitten daar foto’s bij die een klant juist wil hebben.

fototips-lucy-lambriex

 

 

 

 

 

Je grootste nachtmerrie staat al op de foto en je leeft nog

3) maak contact met jezelf en de fotograaf in plaats van met de camera

Na even gespeeld te hebben met je angsten, kun je er al iets relaxter bijstaan of zitten. Voel hoe je je van binnen voelt. Sluit je ogen en houd ze een tijdje dicht. Voel je lijf en je gezicht. Steken je schouders omhoog? Rol ze zachtjes naar beneden. Is je gezicht in een grimas? Trek nog een keer een paar gekke bekken en ontspan. Tast je gezicht van binnen af. Waar je nog spanning voelt, laat je die los. Open je ogen en kijk de fotograaf door de lens heen aan.

Afhankelijk van de persoon, het moment en de situatie, zijn er nog veel meer middelen en mogelijkheden om iemand beter op de foto te zetten. Daar ben ik altijd naar op zoek samen met de klant. Het voornaamste is het echt samen te doen.

Succes! En hoor ik van je of het heeft gewerkt?

Ik hoop dat je deze drie tips nuttig vindt en kunt toepassen de volgende keer dat je op de foto mag. Als er maar heel weinig tijd is, zorg dan vooral dat je jezelf even wat gekke bekken gunt, lekker losschudt en die innerlijke ontspanning doet. Scheelt een stuk! Ik zou het trouwens leuk vinden te horen of het voor je heeft gewerkt.

vertel, vertel! –>

Boek een sessie met mij

Wil je met mij aan de slag? Bekijk waar een sessie uit kan bestaan en wat ik daarin investeer en van jou vraag.
bekijk wat een fotosessie inhoudt –>