Wees bevreesd! Je cameravrees mag blijven als je op de foto gaat

Wees bevreesd! Je cameravrees mag blijven als je op de foto gaat

Op zoek naar goede en leuke tips voor het omgaan met cameravrees, -ongemak of -verlegenheid, viel het me op dat ‘ze’ met die artikelen en filmpjes steeds willen dat je van je camera-angst afkomt. ‘How to overcome / stop / get rid of camera shyness’. En dat werkt niet volgens mij. Voordat iets weg kan gaan, is het belangrijk dat het er helemaal mag zijn. Dat het gezien wordt en erkend. Dat het in elk geval op dat moment bij je hoort. En waarom zou het weg moeten?

“Ja ik ben bang en ik ga toch op de foto.”

Duw je camera-angst niet weg!

Mensen zijn vaak geneigd de angst te willen wegduwen en zichzelf te overschreeuwen. Wat er dan ontstaat, is een interne spanning en ja, helaas; die is zichtbaar. In het gezicht spant een spier zich, een schouder kruipt omhoog, een grimas wordt geboren. Wie zijn angst durft aan te kijken en er bewust van is, wordt steeds zachter voor zichzelf en kan dan ontspannen. “Ja ik ben bang en ik ga toch op de foto.” De eerste foto’s die ik dan maak zullen dat ongemak tonen en langzamerhand verblijf je als het ware in alles wat er gebeurt en gek genoeg kun je dan steeds meer jezelf zijn, ondanks de camera!

Giechel maar. Huil, grimas, bevries maar.

Cameraschroom, angst voor de camera, camera-angst

Bas Brader verzamelt moed tijdens de portretsessie

Ik kan dus prima met je werken als je beschroomd bent. Het voornaamste is dat we samen zo bewust mogelijk aanwezig zijn en alles erkennen wat er is. Dat is best spannend en een beetje bloot en kwetsbaar. En tegelijk heel bevrijdend: je hoeft niets hoog te houden. Giechel maar. Huil, grimas, bevries maar. Zolang de verlegenheid of angst voor de camera hardop aanwezig mag zijn en je deze waarneemt en benoemt of uitdrukt, is er niets aan de hand. Tussendoor en zelfs tegelijkertijd zullen er dan momenten ontstaan van ontspanning. Hoe langer we bezig zijn, hoe meer je landt in het moment en pas op: voor je het weet ga je het nog leuk vinden ook! In de drie foto’s zie je Bas aan het begin van de sessie, tijdens spelen en op het eind verschijnt hij puur en vol moed. Bas doet ook mee als proefkonijn aan mijn cursus Courage for the Camera Shy, die je met deze link kun volgen. Je meldt je aan met je creditcard en als je binnen twee maanden opzegt, betaal je niets. In die twee maanden kun je gratis alle cursussen doen die er op Skillshare zijn.

Pas op: voor je het weet ga je het nog leuk vinden ook!

bekijk wat een fotosessie inhoudt –>

Geef een reactie