De helende kracht van fotografie, een interview en een plan

Ergens in de loop van 2017 werd ik benaderd door Sanne Ruhaak, een journalist die voor fotomagazine Shutr een stuk zou schrijven over de helende kracht van fotografie: Beter worden van beeld. Ze had foto’s van mij gevonden op internet en dacht dat ik er ook wat over zou kunnen zeggen. Het blad kwam in december 2017 uit en bevat diverse interessante interviews met mensen die fotografie inzetten of ontdekten als helende kracht.

Laura Hospes vertelt hoe fotografie haar overeind hield tijdens de opname na een suïcidepoging.

Zo vertelt Historicus/verpleegkundige Jan Sitvast over het boek ‘Kijk mij nou! Herstel in beeld’ dat hij samen met fotograaf Guido Bogert maakte. Laura Hospes vertelt hoe fotografie haar helpt haar emoties te uiten en haar overeind hield tijdens de opname na een suïcidepoging. En ik mocht vertellen en tonen wat mijn zelfportrettenproject uit 2007 mij per ongeluk had gebracht.

Ik durfde mezelf steeds meer te tonen zoals ik was.

365 days, dagelijks een zelfportret

Tien jaar geleden deed ik mee aan 365-days. Honderden mensen uit de hele wereld plaatsten dagelijks een zelfportret in de toen zeer actieve groep op Flickr. Ik had besloten dat ik ook in beeld mocht, al vond ik dat het engste wat er was. Maar gedurende dat jaar kroop ik uit diverse schulpen en ervoer de helende kracht van fotografie zomaar per ongeluk. Er waren voor mij twee opvallende effecten van het project.

  1. Mijn creativiteit werd enorm wakker en al maar wakkerder naarmate ik mezelf toestond ook eens een suffe foto te maken en plaatsen.
  2. Ik durfde mezelf steeds meer te tonen zoals ik was. Met rimpeltjes, vermoeidheid en verdriet of juist stralend, speels en raar. Het was zo’n bijzondere en spannende ontdekkingstocht.

Een oud plan krijgt vorm

De vraag om mij te interviewen over de helende kracht van fotografie viel wonderlijk samen met een oud plan dat nu vorm aan het krijgen is. Het is zo mooi wat fotografie teweeg kan brengen. Dat gaat om het maken van foto’s doordat je een middel krijgt om je uit te drukken. En om het gefotografeerd worden, het bekijken van de foto’s én ze uiteindelijk tonen aan de buitenwereld of misschien aan één persoon. Dat maakt dat je je toont en dat je gezien wordt: twee spannende kanten ervan!

Het is zo mooi wat fotografie teweeg kan brengen.

Voor Skillshare ontwikkel ik een cursus die hierover gaat, werktitel: A Creative Journey in Self Discovery, 30 Days of Self Portraits. De cursus zal online te volgen zijn, maar misschien met een live workshop ernaast als daar belangstelling voor is. Je kunt me op Skillshare volgen om op de hoogte te blijven van nieuwe cursussen. Er komt eerst nog een andere, over hoe je de sfeer en het gevoel van je foto’s kunt bepalen met heel gewone middelen.
En nu kun je al twee andere cursussen volgen: Courage for the Camera Shy en How to Make a Great Talking Head Video. Beide gaan ze op speelse wijze over werken met camera-angst en toch voor de lens verschijnen en ze duren ongeveer 25 minuten.

Gratis twee maanden lidmaatschap

Skillshare werkt net als Spotify. Je betaalt een vast bedrag per maand (ongeveer een tientje) en je mag dan alle cursussen doen die er zijn. Met de links naar mijn cursussen krijg je een Skillshare Premium account voor twee maanden gratis (op elk moment opzegbaar).
Courage for the Camera Shy
How to Make a Great Talking Head Video

Geef een reactie