Heb jij een goede profielfoto?

Of: waarom je niet elk testje moet geloven

Heb jij een goede profielfoto? Een belangrijke vraag voor wie zich online vertoont. Maar wat is goed? En wie bepaalt dat? Eind vorig jaar ontdekte ik de site Photofeeler waar je je profielfoto kunt laten testen op een aantal kwaliteiten om jezelf zo op de beste wijze te profileren. Zeggen ze. Je kunt foto’s testen voor zakelijk gebruik, privé social media en dating. Ik zag er de mogelijkheden wel van in en liet een aantal foto’s testen. Om dat kosteloos te kunnen doen, moest ik zelf ook foto’s beoordelen en daarmee spaarde ik punten. Aziatische techneuten, Amerikaanse zakenlui, Nederlandse coaches; er kwam van alles voorbij. En zij, zij zaten mijn foto’s ook te beoordelen, want dat is hoe het werkt. De mensen die op dat moment online zijn, bepalen je score.

Introversie versus extraversie

Dat mijn minder expressieve portretten niet zo populair waren, snap ik wel. Niet iedereen waardeert een rustige blik, zonder duidelijke glimlach. Zo’n foto vraagt ook een beetje meer van de kijker. Toch weet ik dat juist die portretten bepaalde mensen hebben aangetrokken om zich door mij te laten portretteren. Dus wat is dan een goede profielfoto voor mij? Ik ging op zoek naar een blik en uitstraling die gewaardeerd zouden kunnen worden door zowel extraverte als introverte mensen en deed wat zelfportretsessies.

Wat meet de test eigenlijk?

donderdagavond

donderdagavond

Uiteindelijk kwam daar deze foto uit. Ik ben er erg blij mee. Herken veel kanten van mezelf erin. Op Facebook werd de foto met veel enthousiasme begroet. Maar toen ik ‘m aan de test onderwierp, schrok ik toch een beetje. Het was al beter, maar toch nog een karige score. Hoezo niet zo aardig? En gemiddeld competent?

Hoezo niet zo aardig?

vrijdag-einde-dag

vrijdag einde van de dag

De volgende dag besloot ik de foto opnieuw te laten testen. Ik was benieuwd of er een verschil zou zijn. De mensen die ik zelf moest beoordelen waren in elk geval anderen dan de dag ervoor. En kijk eens! Ze vonden me toch aardig. Maarre… de rest was nog matig. Ik was benieuwd wat ze op maandag van mijn profielfoto zouden vinden.

maandag einde van de dag

maandag einde van de dag

Ik denk dat de test niet meet hoe goed je profielfoto is, maar wat het humeur is van de gebruikers.

Meestal niet de beste dag van de week. Maar kijk toch eens! Was ik wellicht het lichtpunt op hun dag? Was men blij eindelijk naar huis te mogen? Wat er ook achter lag, ik denk dat de test niet meet hoe goed je profielfoto is, maar wat het humeur is van de gebruikers.

Hoe bepaal jij wat een goede profielfoto is?

Ik heb in elk geval besloten meer te vertrouwen op mijn eigen gevoel en even te checken bij mensen die mij kennen. Ook vraag ik me af wie ik wil aantrekken met mijn foto. Wat is in jouw ogen een goede profielfoto? Hoe weet je of dat bij de jouwe zo is? Moet je een allemansvriend zijn? Heb je wellicht je foto ook laten testen? Ik lees graag je reactie!

3 Reacties Schrijf een reactie

Geef een reactie