“Maar dat is eng!”

Dat is eng ja, om iets te gaan doen dat nog rafels heeft, waarvan niet is te overzien of het gaat lukken en wat er zal gebeuren. Dat kan zelfs doodeng zijn. Veranderen en groeien is griezelig, zelfs als je het toch graag wilt. De klamme handen en bonzende hartslagen zijn bij mij de laatste twee jaar niet te tellen geweest. Bij het steeds zichtbaarder worden en me meer uitspreken, bij het aanspreken van mensen op straat voor fotoshoots, bij het lanceren van projecten, het huren van een studio, bij het maken van een video-tutorial, bij het bezoeken van ernstig zieken en dan niet weten wat te zeggen of doen. Maar hoe vaker ik ondanks “maar dat is eng” toch mijn wens volgde en een stap heb gezet, hoe groter de voldoening, de verbinding en de oogst. Ook als het niet helemaal ging zoals ik dacht dat het zou moeten gaan.

Hoe vaker ik ondanks de angst toch een stap heb gezet, hoe groter de voldoening, de verbinding en de oogst.

Richt je blik en zet een stap

richt-focus-foto-lucy-lambriexOoit meegemaakt dat je op verzenden drukt en dan direct twee foutjes ziet in je zo zorgvuldig nagelezen mailtje? Alsof de Verzend-knop magische krachten heeft en je bewustzijn scherper maakt. Of dat je pas als het bezoek aanbelt, echt ziet hoe groot de rommel in huis is. Of, en dat had ik laatst ook weer, dat het als je een domeinnaam koopt pas helder is dat het hem toch echt niet is. Je kunt nog zo lang nadenken van te voren en nog zo goed alles op een rij zetten of proberen iets helder te zien; pas in het echte doen, in het uitproberen, kom je erachter of het ook werkt. En daarna kun je altijd een aanpassing doen.

Waar ik vroeger vaak bleef hangen in het denken, doe ik steeds meer. Ik zie iets voor me en ga het testen. Even een proefje of een prototype maken en tegen anderen aanhouden. Een risicovolle bezigheid, want het kost tijd en geld en uiteraard maak ik dan fouten of werkt iets nog niet perfect. Maar juist daarin, daar waar het schuurt en rammelt, ontstaan de meest frisse inzichten en ontwikkelt een idee of product zich het snelst.

Pas in het doen, in het uitproberen, kom je erachter of het ook werkt.

Doe mee, zie en ontdek je stappen

zien-is-geloven-gWil je ook gaan ontdekken welke stap je kunt zetten om te creëren wat je wenst? Wil je leren ook in niet-weten te zijn en de controle wat verzachten? Wil je je wensen, dromen en verlangens concreet maken? Doe dan een keer mee met het online project Zien is Geloven! Zes weken lang creëer ik een veilige en speelse omgeving waarin veel ruimte is voor het ontdekken van wat je echt wilt, voor fotografie-opdrachten die je helpen bij het aankijken van de angsten en overtuigingen én bij het zetten van de eerste stappen. Het kost behalve een financiële investering ook jouw commitment aan jezelf dat je dagelijks gemiddeld een half uur besteedt aan het project. Soms doe je niks, soms werk je wat langer. 68 Mensen gingen je al voor. Lees hier wat enkelen zeiden over het project Zien is Geloven! en zet je op de lijst om op de hoogte gehouden te worden.

ik wil op de hoogte blijven van Zien is Geloven! –>

Zes weken lang creëer ik een veilige en speelse omgeving waarin veel ruimte is voor het ontdekken van wat je echt wilt.

 

Geef een reactie