Vijf tips om beter beeld te vinden

Je hebt beter beeld nodig voor je website en liefst een beetje snel. Het moet passen bij de stijl van je bedrijf en je website. En je wilt er een concept mee uitdrukken of een gevoel illustreren. Maar als je het zoekwoord intypt in een zoekmachine, komen er allemaal voordehandliggende beelden?

Dat is een herkenbare frustratie voor mensen die (nog) niet goed weten hoe ze moeten zoeken. Ik geef je vast wat tips om op weg te komen!

foto links: SJ Harmon, iStockphoto

Een herkenbare frustratie voor mensen die (nog) niet goed weten hoe ze moeten zoeken.

Tip 1: schrijf een beeldbriefing

Voordat je beeld gaat zoeken, schrijf je een beeldbriefing. Daarin staat wat je doet, voor wie en met welk doel. Er staat in wat je goede beelden vindt en van welke je gaat rillen. En nog een stel dingen, die ik hier uitgebreid beschrijf voor klanten die ik help met beter beeld vinden. Het is enorm behulpzaam dit ook voor jezelf op te schrijven als je beeld gaat zoeken.


Stel je wilt mindfulness verbeelden. Toon je dan iemand die mindful zit te doen? Of een stapel kiezels?

Tip 2: zoek met je gevoel en gebruik meer zoektermen tegelijk

Je wilt je bezoeker raken en dat doe je niet met rationele praat of al te doordachte en verhalende plaatjes. Vooral dat laatste is een valkuil. Stel je wilt mindfulness verbeelden. Toon je dan iemand die mindful zit te doen op een kussen of een steiger bij zonsondergang? Of een stapel kiezels? Neen. Dat brengt niet het gevoel of de herkenning over van mindful zijn. Het is alleen vorm. Wat je wilt verbeelden, is wat je ervaart als je mindful bent. En dat is natuurlijk best lastig.

mindfulness, andere invalshoek foto: TommL , iStockphoto

Begin met je voor te stellen in welke situaties je mindful bent. Wat doe je dan? Wat ervaar je? Schrijf een paar woorden op die daarbij passen. Combineer er dan twee of drie. Combineer ook conceptuele zoekwoorden en concrete beschrijvingen, zoals: ‘quiet’ en ‘sitting’ of ‘musician’.

Ik adviseer je meer zoektermen tegelijk te gebruiken, anders verdrink je in duizenden foto’s en je beïnvloedt de invalshoek op je onderwerp. Speel daarmee!

Je kunt ook met de clichés spelen. Dus in plaats van de welbekende stapel kiezels neem je bakstenen of Lego. En deze invulling van het steigerbeeld vind ik ook wel mooi. Wie zei dat je alleen moet zijn om mindful te zijn?

Speel met de clichés. In plaats van de welbekende stapel kiezels neem je bakstenen of Lego.


Tip 3: keer het om

Door te zoeken op wat je wel wilt, draai je soms rondjes of slijt je de gebaande paden uit. Om op nieuwe ideeën en andere invalshoeken te komen, kun je je zoektermen ook omdraaien. Wil je beeld voor ‘plezier’, zoek dan op ‘verdriet’ of ‘verveling’. Wil je focus verbeelden, zoek op scatteredness of distraction. Of combineer de twee antoniemen. Dit levert soms veel sterker beeld op!

Wil je beeld voor ‘plezier’, zoek dan op ‘verdriet’ of ‘verveling’


Tip 4: gebruik Pinterest om te brainstormen

Vaak vind je het beste beeld per ongeluk. Per ongeluk vinden lukt goed als je niet te hard nadenkt, maar gebruik maakt van hulpmiddelen zoals mensen die je laat associëren of een site als Pinterest. Maak een account aan op Pinterest.  Niet om daar beelden van te pakken, want op de meeste rust copyright, maar om jezelf te helpen hart- en brainstormen. Op Pinterest kun je lekker beeldzwerven zonder nadenken. Je kunt je van het ene beeld in het andere laten glijden. Begin met een of twee zoektermen die je intypt. In het Engels heb je de meeste kans. Uit de beelden die verschijnen, kies je met je hart of je buik (niet met je hoofd) het beeld dat je het meest aanspreekt. Je kunt het meteen bewaren als het je voldoende aanspreekt. Vraag je niet af waarom dit beeld je bevalt; denk niet te lang na.

Op Pinterest kun je lekker beeldzwerven zonder nadenken.

related-zoek-beter-beeld-zie-binnenzijde

Gerelateerde beelden zoeken

Lekker verdwalen

Scroll naar beneden en onder het eerste beeld zie je allerlei beelden die er op de een of andere manier mee samenhangen. Doe daar hetzelfde. En klik lekker door. Je ontdekt zo allerlei nieuwe invalshoeken op je onderwerp. Hiermee kun je zoeken bij een stockbureau of op Google.

Je ontdekt zo allerlei nieuwe invalshoeken op je onderwerp.


Tip 5: maak gebruik van de extra functies van Google search

Weinig mensen gebruiken alle functies die Google biedt. Ik ook niet. Wel gebruik ik graag de extra functies van Image Search / Afbeeldingen zoeken en ik behandel hieronder de handigste voor het zoeken van bruikbaar beeld.

Zoeken op formaat

Om beeld te kunnen gebruiken, wil je de maximale bestandsgrootte. Kleiner maken van een beeld kan altijd. Straffeloos vergroten niet.
Typ een zoekopdracht in en klik op:

Zoeken op afbeeldingsgrootte

  1. ‘Tools’ en kies dan voor
  2. ‘Grootte’;
  3. vervolgens op ‘Groot’ of ‘Groter dan’;
  4. en dan op het vergrootglaasje of je drukt op enter op je toetsenbord.

Probeer eventueel nog wat andere talen of zoek alsnog op ‘Elk formaat’ of ‘Gemiddeld’.

 

Kleiner maken van een beeld kan altijd.
Straffeloos vergroten kan niet.

Probeer ook de andere zoekhulpmiddelen

Zoek ook eens op ’type’ (foto, lijntekening etc.) en op ‘kleur’. Stel je wilt een vurig pakketje beelden, vink dan alleen rood en oranje aan.

Copyright, goed opletten!

Let goed op met de rechten! Hoewel er een zoekoptie is in Google search die rekening zegt te houden met rechten, moet je altijd goed opletten en zeker weten dat je toestemming hebt om de foto’s te gebruiken. Dat ze op internet staan betekent niet meteen dat je ze mag gebruiken!

Dat foto’s op internet staan betekent niet meteen dat je ze mag gebruiken!

Op photo sharing site Flickr kun je vrij veel beelden vinden met een zogenaamde Creative Commons- (of CC-)licentie die je min of meer vrij mag gebruiken, mits je de naam van de fotograaf of illustrator vermeldt en een link naar de licentie geeft. (De licenties verschillen onderling en bepalen het toegestane gebruik. Lees ze goed!)

Ook kun je beeld kopen bij een fotostock-bureau zoals ShutterstockGetty Images, iStockphoto, Dreamstime, Stocksy. Er zijn erg veel van dit soort bureau’s en tegenwoordig is de kwaliteit vaak goed. Sommige geven elke week een gratis beeld weg. Deze beelden geven geen gedoe en mag je voor bijna alles gebruiken.


Ben je het zoeken beu, schakel mij in en ik help je met zoeken.

Uitgezocht? Nog niet tevreden? Laat je helpen

Ben je het zoeken beu, dan mag je mij inschakelen om je te helpen zoeken. Ik bied twee pakketten aan: Ik zoek je foto’s – totaal en – basis en help je dan in een korte tijd met het vinden van passend beeld. Ik schreef er ook een stukje over.

 

Geef een reactie